”Klimarejsen”
– en krimi for børn, skrevet af Georg Græsholt
Illustreret af Michael Pedersen

Så er det nu, tænker hun. Og svinger sig ud af døren og videre op på udliggeren. Hun står et øjeblik helt stille for at indstille sig på farten. Så sætter hun i løb ud mod enden af kranens lange arm. Der er langt ned. Men på en mærkelig måde føler hun sig mere i sikkerhed herude end i førerhuset, nu hvor de to andre er på vej …

Katrine vinder sammen med sine kammerater i 5. klasse en konkurrence i klimaopfindelser. Præmien skulle have været en klima-ekspedition i elbus rundt i Sverige, Norge og Finland. Men den nye regering er mere optaget af at passe på pengene end på klimaet og sender i stedet børnene på en billigrejse til Cypern. Det kommer der en noget anderledes tur ud af.

“Klimarejsen” er en aktuel krimi for børn i alle aldre – om klima, krig, børneslaveri, rejsefeber og meget andet.

Georg Græsholt har udgivet tre andre bøger i samme serie som Klimarejsen. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.

“Klimarejsen” koster 199,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

.

Vestenvind, essays af Egon Clausen. Illustreret af forfatteren.

”Vestenvind” begynder med en rejse fra Charlottenlund til landets vestlige udkant, men det er ikke en rejse fra centrum til periferi, for hver egn har sit eget centrum og sin egen historie. Nogle af disse historier støder man på i denne bog, hvor Egon Clausen vandrer i klitterne ved Vesterhavet, kører med lokalbanen til Esbjerg, ser vældige vindmølleparker, storlandbrug og landsbyer tømt for liv, men bogen fortæller også om en vestjyde i de litterære cirkler i København, hvor der kæmpes indædt om at blive anerkendt, og det går ikke altid lige pænt for sig. Bogen er rigt illustreret med tegninger og akvareller fra Egon Clausens egen hånd. Gennem alle tekster og tegninger går en bærebølge af kærlighed til landet og til de mennesker, der bor i det. Det er på mange måder en usædvanlig bog. Den er letlæseligt, sprælsk, munter og meget seriøs. Og så er den tilmed smuk.

212 sider, hardback.

Jens Raahauge har anmeldt Vestenvind på Folkeskolen.dk. Læs anmeldelsen her.

Ved at klikke her kan man se en samtale mellem Egon Clausen og bogens forlægger

I en anmeldelse i Kristeligt Dagblad d. 22. marts skrive Claus Grymer bl.a.: “Egon Clausen fremhæver ikke sin fortidige hjemstavn [Hemmet i Vestjylland] på bekostning af sin nuværende [Charlottenlund]. Han er ikke nostalgiker, men realist. Det er et træk, der går gennem hele bogen.” Senere uddyber Grymer: “Bogens komposition er ret vidtfavnende – med eksempler på forfatteren som spids debattør. Det, der for alvor gør bogen vedkommende, er dog de tekster, hvor vi kommer tættest på hans personlige vestjyske relationer.”
Et sidste citat handler om Clausens lidt over 40 illustrationer: “Hans talent inden for dette felt er oplagt.”

I Maria Louise Elgård Rasmussens lektørudtalelse fra DBC skriver hun bl.a. dette om “Vestenvind”: “Forfatteren sender bredsider mod det moderne industrilandbrug, mod politikere, mod kultureliten og mod tidernes hastige skiften. Dette sker i en humoristisk-alvorlig tone, der veksler mellem causeri og harceleren.”

“Vestenvind” koster 299,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Fra Kanten om kernen, redigeret af Charlotte Locht, Mette Hvid-Olsen, Mie Faarkrog og Susanne Østbjerg Kargo. Udgivet i samarbejde med Ribe Stift.

67 præster i Ribe stift har med afsæt i hver sin søn- eller helligdagstekst skrevet en refleksion, som tager afsæt i noget lokalt, f.eks. et kunstværk,
en historie eller et menneske. På den måde bringes læseren rundt i Ribe stift og får indblik i de mange sjove, spændende og tankevækkende
fortællinger, som kirkerne og sognene indeholder. Desuden beskæftiger refleksionerne sig med tvivl og tro, fortvivlelse og kærlighed, opgivelse og håb, modgang og medgang, ensomhed og fællesskab.
“Fra kanten om kernen” er en rigt illustreret bog til den læser, der gerne vil inspireres til et besøg i en af kirkerne, eller bare vil læse en kort udlægning af dagens tekst, samt til den præst, der mangler inspiration til næste prædiken.
Fra kanten om kernen” er skrevet fra det, der er blevet kaldt udkanten af Danmark, om den kerne, der ikke er betinget af, hvor man bor og lever.

159 sider, hardback.

Birthe Rønn Hornbech slutter sin anmeldelse af bogen med disse ord: “Tilbage er der kun at sige ja og amen, og anbefale bogen til læsning i hele sin udstrækning. En glimrende julegave.” Læs hele anmeldelsen her.

“Fra kanten om kernen” koster 249,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Mette og Egil Hvid-Olsen: Englekor og stjernespor. Bibelens juleevangelier genfortalt på rim. Illustreret af Jette Simonsen. Billed- og højtlæsningsbog.

To historier i én bog. Det er, hvad du får i “Englekor og stjernespor”. I Bibelen findes der nemlig to historier om julenat, da Jesus blev født. Den ene historie findes
i Lukasevangeliet, den anden i Matthæusevangeliet.
I “Englekor og stjernespor” har Mette og Egil Hvid-Olsen genfortalt de to gamle historier på rim, så de bliver sjove og hyggelige at få læst højt, selvom særligt den sidste fortælling er lidt barsk.
“Englekor og stjernespor” er en rigtig julebog!

46 sider. Hardback.

Iben Højholdt, der anmelder bøger på Facebook, Instagram og Goodreads skriver i sin anmeldelse af “Englekor og Stjernespor”: “Bogens 46 sider er fyldt med smukke ord og sætninger, nogle er skønne, andre uhyggelige, men alle holder sig til tæt til julens budskab.” Læs hele anmeldelsen her.

“Englekor og Stjernespor” koster 169,95 kr. og kan bestilles hos den lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Jakob Brønnum: Fristelsen. 1. bind i serien Bibel & Kultur. Fagbog

Fristelsen i ørkenen er en af de mest kendte bibeltekster. Det er scenen, hvor Satan – gennem et dybde-psykologisk forhør med alvorligt eksistentielle overtoner – forsøger at få Jesus til at opgive sit forehavende som verdens frelser og tilbede ham i stedet.
I bogen Fristelsen går Jakob Brønnum i dybden med tekstens 11 korte bibelvers og viser, hvordan Fristelsen i ørkenen har påvirket vores livsforståelse på flere områder. Bogen fastholder tekstens drama, der dybest set handler om verdensherredømmet, og den analyserer Satan som en superskurk – ikke mindst gennem udblik til moderne og klassisk billedkunst, litteratur, film og musik.
Jakob Brønnum er cand. theol. og redaktør af Præsteforeningens Blad. Han har skrevet mere end 40 bøger. Han er repræsenteret i flere undervisningsantologier og hans forfatterskab har fået støtte fra bl.a. Statens Kunstfond. Han er oversat til bl.a. engelsk, norsk og serbisk.

Peter Holm Rasmussen, DBC, skriver i sin lektørudtalelse af bogen: “En sprænglærd gennemgang af en eviggyldig historie, der her får fornyet vitalitet … Det er formidling på højt niveau og elementært spændende.”

124 sider, hæftet.

“Fristelsen” koster 169,95 kr. og kan bestilles hos den lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Simon Talbo Linneberg Stubkjær: Samtaler med Gud. Kollekter til 1. og 2. tekstrække. Fagbog.

”Samtaler med Gud” er primært skrevet til brug i kirken. Hver gudstjeneste året rundt indledes med en indledningskollekt; en bøn, der åbner tilhørerens stemning mod de tekster, som er knyttet til dagen og derudover løfter en flig af sløret til det, som skal forkyndes i prædikenen.
”Samtaler med Gud” indeholder nye indledningskollekter til alle søn- og helligdage i en toårig periode; altså til både 1. og 2. tekstrække.
Simon Talbo Linneberg Stubkjær, der er sognepræst i Kalvslund, Obbekær og Sct. Catharinæ Kirke i Ribe, lader et ”vi” henvende sig til Gud i kollekterne. Vi’et er både individuelt og kollektivt. Det peger ikke på en bestemt menighed eller et bestemt individ, men skaber en umiddelbar genklang hos tilhørerne i enhver kirke.
Selvom ”Samtaler med Gud” er skrevet til gudstjenestelig brug, kan bogen også benyttes som en andagtsbog. Hvad enten man har planer om at gå i kirke eller ej, kan man hver søn- og helligdagsmorgen læse kollekten og dagens bibeltekster som en start, der giver eftertanke til resten af dagen.

138 sider, hardback.

“Samtaler med Gud” koster 249,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Claus Lembourn: Ildtid. Roman.

Claus Grymer: Havet og ingenting. Noveller.

Bente Høegh: Jord, giv mig vinger. En ungdomsbog.

Det nytter ikke at tage tre par underbukser på og gemme sig på et loft.

Den røde Hærs stålfingre lukker kvælertaget om Berlin. April 1945, forårssolen skinner, mens byen smuldrer under granatregn. Det er ildtid.

Romanens fire unge piger skal UD i tide. Med snedighed, mod og rå brutalitet, der chokerer dem selv, kæmper de sig væk fra Hitler-rigets dødsleje.

Og undervejs vokser menneskeligt overskud ud af pres. Skranker brydes. Stærke fællesskaber bliver vindere i krigslotteriets sidste timer.

Romanen har ingen kærlighedshistorie. Men den handler alligevel om kærlighed – skabt af kaos.

Lembourn har sit helt eget poetiske sprog, selv om det er barskt og råt, når en nation, et regime, en by går til grunde, og en håndfuld mennesker har den sultne russiske bjørn i hælene.
I korte, stakåndede glimt når “Ildtid” ud i alle kroge af byen fra beskyttelsesrum til ministerier, fra nazistiske selvbedragere til skræmte liberale, fra liderlige pampere til ruin-gravere.

”Ildtid” er en stærk historiefletning om desperation og håb midt i ødelæggelsernes inferno, gengivet så levende, at læseren kan smage støvet og mærke eksplosionernes pust igennem gaderne.

156 sider, hardback.

Bogen fås også som e- og lydbog.

“Ildtid” koster 249,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

“Ildtid” er blevet positiv anmeldt i Den Smalle Bog og i Bogblogger.dk. Anmeldelserne kan læses her og her.

”Hun nød at sprede latter. Det var, som om den atmosfære, hun skabte omkring sig, kaldte glæden frem. Den kom, fordi hun fik den til at føle sig hjemme. Sådan føltes det.”
Fra novellen ”Taknemmelighed”.

En mor, der skammer sig over sin søns stammen – en lykkelig mand, der ikke tør glæde sig – en selvudslettende teateranmelder – en besøgsven til en demensramt forfatter – en anden succesrig forfatter, der gør status over sit liv – et livstykke, der skaber glæde omkring sig – en sorgramt kvinde, der vover at gribe kærligheden igen.
Disse og flere andre personer møder læseren i Claus Grymers både sørgelige og smukke novellesamling om livets store udfordringer og gaver.

”Havet og ingenting” er illustreret af Lene Hygum, der har en fortid som psykolog, men nu bruger sin tid på at tegne og male.

150 sider, hæftet.

Bogen fås også som e- og lydbog.

Læs mere om Claus Grymer her.

“Havet og ingenting” koster 199,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

”Hun trænger sig ind i buskadset. Sniffer: der lugter af røg. Strømperne hænger fast, hun river sig løs. Et bål? Hun vil tættere på, men fanges af skarpe torne, som river hendes ben og får hende til at hænge uhjælpeligt fast.
I lyset fra en flamme ser hun et blodstribet ansigt.
Rebekka hører sig selv udstøde et skrig, inden hun besvimer.”

Rebekka fra Færøerne og Mihai fra Rumænien mødes i København. Mihai fascineres af Rebekka, der gør sig bemærket med sin spontanitet og sit farverige tøj. Desuden lægger hun ikke skjul på, at hun er forelsket i ham. De er dog langt fra enige om alt, og da den mystiske Silvíu dukker op, bliver det afgørende for deres forhold.
“Jord, giv mig vinger” er en ungdomsroman om at finde sit ståsted i livet. Uden at vide det, hjælper Rebekka og Mihai hinanden med at blive klogere på, hvor de hver især står i en mangfoldig verden fuld af muligheder. Undervejs må de genoverveje hver deres idealer, tro og seksualitet.

Bogen er illustreret af Ida Taarsted Clausen, der allerede som 16-årig udviser et imponerende talent.

92 sider, hæftet.

Bogen er udgivet med støtte fra VELUX FONDEN.

Bogen fås også som e- og lydbog.

Læs mere om Bente Høegh og hendes forfatterskab her.

“Jord, giv mig vinger” koster 159,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Læs en flot anmeldelse af “Jord, giv mig vinger” her.

Jakob Brønnum: Fortællinger fra undergrunden. Lydbog indlæst af Egil Hvid-Olsen.

Claus Lembourn: Dreng i krig med alle. Erindringer om en familie under Besættelsen

Jakob Brønnum: Kvinden under isen – kriminalroman

Jakob Brønnums ”Fortællinger fra undergrunden” beskriver med en ofte skarp satire forskellige hierarkier og magtsfærer og den undertrykkelse, de kan føre med sig. Det er “fortællinger, som på en gang er letlæste og samtidig giver masser af stof til eftertanke. Alle fortællingerne rummer humor og behandler eksistentielle sider af tilværelsen samt magtstrukturer i samfundet, herunder særligt manderollen. Der sættes fokus på hvorfor vi er her, hvad der motiverer og begrænser os og hvor grænsen for normalitet og mening går … Vi møder hjulets opfinder, som konkurrerer med sin nabo om at opnå størst velstand, en gruppe rumrejsende i et andet solsystem, og en jæger på ræve- og ulvejagt…” (Bibliotekernes lektørudtalelse). Fortællingernes tema taget i betragtning, er det ikke tilfældigt, at Kafkas Josef K. genoplives i punktfortællingen ”Josef i hullet”.
”Fortællinger fra undergrunden” udkom i 2016 på Forlaget Nemo, men er nu udgivet som lydbog af Forlaget Læselyst.
Forside: ”Kan en blind lede en blind?”, detalje fra Erik Hagens’ ”EsbjergEvangeliet”, 2003-2005. Foto: Poul Madsen.

Bogen kan streames på bla. bibliotekernes eReolen.

“Claus Lembourn er en erfaren herre med ni bøger i bagagen”, udtaler Læselysts forlægger Egil Hvid-Olsen. “Lembourns særlige poetiske prosa, som han både benytter til at beskrive voldsomme dramaer og skrøbelige møder mellem mennesker, er så gribende, at forlaget straks greb chancen for at udgive hans erindringer, da den bød sig. Det er ikke erindringer i traditionel forstand, men en beskrivelse af dagliglivet under besættelsen samt de etiske spændingsfelter, denne ridsede alt for tydeligt op, særligt for en lille dreng, der havde svært ved at finde sig til rette i livet.”

I “Dreng i krig med alle” fortæller Lembourn om sin tyske og aldrig tilfredse mor, sin konfliktsky og dog modige far, sin storebror, Hans Jørgen, der blev fængslet for antinazistisk propaganda og siden blev kendt som forfatter og folketingsmedlem. Og så fortæller han ikke mindst om sin elskede barnepige, der gik i byen med repræsentanter for besættelsesmagten.

“Det helt særlige ved bogen er, at den er så forunderlig aktuel, siger Egil Hvid-Olsen. “De dilemmaer, den berør, – f.eks. om, hvordan vi mennesker ser på og bedømmer hinanden – er mærkeligt nok nogle, vi lever i den dag i dag, selvom besættelsen for længst er overstået. Således har Lembourn skrevet en lille, men vægtig bog om at tage ansvar for sit eget og andres liv.”

“Dreng i krig med alle. Erindringer om en familie under Besættelsen” udkom d. 1. september 2021.

Udgivelsen er støttet af VELUX FONDEN.

193 sider, hardback.

Bogen fås også som e- og lydbog.

“Dreng i krig med alle” er særdeles rosende anmeldt på “Den Smalle Bog”.

Bogrummet.dk har givet “Dreng i krig med alle” 4 ud af 5 stjerner. Læs anmeldelsen her.

Klik her for at se en kort video om “Dreng i krig med alle”.

“Dreng i krig med alle” koster 249,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

En eksplosion i nabohuset til en rockerborg, en lejlighed under observation, et kvindelig under isen i den lokale sø, og en retsmediciner, der er forhindret i at møde op på gerningsstedet, så efterforskningen står i stampe. Dette er nogle af elementerne i det mysterium, som kriminalkommissær Tobias Isaksen og hans hold af efterforskere skal forsøge at løse. Sagens tråde spreder sig i vidt forskellige retninger, og Tobias Isaksen forsøger i et kaotisk tankespil at samle dem, så han kan skabe et overblik. Hvem myrdede kvinden under isen, og hvorfor?

”Kvinden under isen” har fokus på opklaringen og de samfundsmæssige forhold, der ligger bag forbrydelserne.

Jakob Brønnum har skrevet i omegnen af 40 bøger i vidt forskellige genrer. ”Kvinden under isen” er hans første egentlige kriminalroman, der blandt andet er inspireret af Sjöwall og Wahlöös krimiklassikere.

Bogen er illustreret med vignetter af Michael Løhde Andersen.

“Kvinden under isen” udkom d. 16. august 2021.t.

“Klamme kys og kærlighed” udkom d. 1. juni 2021.

390 sider, hæftet.

Bogen fås også som e- og lydbog.

“Kvinden under isen er positivt anmeldt i “Bogvægten” og “POV International” og krimisiden.dk.

“Kvinden under isen” koster 249,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Egil Hvid-Olsen og Jette Simonsen: Klamme kys og kærlighed

Det er klamt at kysse, synes Ida og Sejr.

På den anden side må Sejrs forældre gerne kysse lidt mere. Så ved han, at de kan lide hinanden.

Idas mødre kysser hele tiden. Det synes Sejr er sært. To damer kan da ikke kysse hinanden! Sejr bliver inviteret med i kirken, da Idas mødre bliver gift. Og måske er det alligevel ikke så sært, at de kysser hinanden…

”Klamme kys og kærlighed” er Egil Hvid-Olsens femte bog. Han skriver både for børn og for voksne, både fag- og skønlitterært. Ud over at være forfatter er Egil også præst.

Jette Simonsen har illustreret bogen. Hun har altid elsket at tegne og er derfor også uddannet grafiker. “Klamme kys og kærlighed” er den anden bog, Jette har illustreret.

“Klamme kys og kærlighed” udkom d. 1. juni 2021.

28 sider, hardback.

Bogen fås også som e- og lydbog.

Man kan læse mere om bogen på Egils forfatterhjemmeside: www.hvid-olsen.dk

Jydske Vestkysten har bragt en fin artikel (8.6.2021) om illustrator Jette Simonsens arbejde med bogen: Læs artiklen.

“Klamme Kys og kærlighed” er blevet positivt anmeldt på “Bogrummet.dk”, “Den Smalle Bog”, “Skriv for livet” og “Æseløre.dk”.

I Præsteforeningens Blad 26. november 2021, nr. 47, skriver Michael Rønne Rasmussen bl.a.:
“Så enkelt og ukompliceret kan det gøres, hvis man vil tale med børn om, at kys og kærlighed mellem to voksne af samme køn ikke behøver at være et overvældende problem.”
&
“…for dem, der synes at kærlighed og kys er OK mellem alle slags prinser og prinsesser, er det en lille perle af en bog, som hermed får et godt ord med på vejen.”

Her er en kort video, hvor forfatter Egil Hvid-Olsen fortæller om sin bog: Intro.

“Klamme kys og kærlighed” koster 135 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk