Claus Lembourn: Ildtid. Roman.

Claus Grymer: Havet og ingenting. Noveller.

Bente Høegh: Jord, giv mig vinger. En ungdomsbog.

Det nytter ikke at tage tre par underbukser på og gemme sig på et loft.

Den røde Hærs stålfingre lukker kvælertaget om Berlin. April 1945, forårssolen skinner, mens byen smuldrer under granatregn. Det er ildtid.

Romanens fire unge piger skal UD i tide. Med snedighed, mod og rå brutalitet, der chokerer dem selv, kæmper de sig væk fra Hitler-rigets dødsleje.

Og undervejs vokser menneskeligt overskud ud af pres. Skranker brydes. Stærke fællesskaber bliver vindere i krigslotteriets sidste timer.

Romanen har ingen kærlighedshistorie. Men den handler alligevel om kærlighed – skabt af kaos.

Lembourn har sit helt eget poetiske sprog, selv om det er barskt og råt, når en nation, et regime, en by går til grunde, og en håndfuld mennesker har den sultne russiske bjørn i hælene.
I korte, stakåndede glimt når “Ildtid” ud i alle kroge af byen fra beskyttelsesrum til ministerier, fra nazistiske selvbedragere til skræmte liberale, fra liderlige pampere til ruin-gravere.

”Ildtid” er en stærk historiefletning om desperation og håb midt i ødelæggelsernes inferno, gengivet så levende, at læseren kan smage støvet og mærke eksplosionernes pust igennem gaderne.

156 sider, hardback.

Bogen fås også som e- og lydbog.

“Ildtid” koster 249,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

“Ildtid” er blevet positiv anmeldt i Den Smalle Bog og i Bogblogger.dk. Anmeldelserne kan læses her og her.

”Hun nød at sprede latter. Det var, som om den atmosfære, hun skabte omkring sig, kaldte glæden frem. Den kom, fordi hun fik den til at føle sig hjemme. Sådan føltes det.”
Fra novellen ”Taknemmelighed”.

En mor, der skammer sig over sin søns stammen – en lykkelig mand, der ikke tør glæde sig – en selvudslettende teateranmelder – en besøgsven til en demensramt forfatter – en anden succesrig forfatter, der gør status over sit liv – et livstykke, der skaber glæde omkring sig – en sorgramt kvinde, der vover at gribe kærligheden igen.
Disse og flere andre personer møder læseren i Claus Grymers både sørgelige og smukke novellesamling om livets store udfordringer og gaver.

”Havet og ingenting” er illustreret af Lene Hygum, der har en fortid som psykolog, men nu bruger sin tid på at tegne og male.

150 sider, hæftet.

Bogen fås også som e- og lydbog.

Læs mere om Claus Grymer her.

“Havet og ingenting” koster 199,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

”Hun trænger sig ind i buskadset. Sniffer: der lugter af røg. Strømperne hænger fast, hun river sig løs. Et bål? Hun vil tættere på, men fanges af skarpe torne, som river hendes ben og får hende til at hænge uhjælpeligt fast.
I lyset fra en flamme ser hun et blodstribet ansigt.
Rebekka hører sig selv udstøde et skrig, inden hun besvimer.”

Rebekka fra Færøerne og Mihai fra Rumænien mødes i København. Mihai fascineres af Rebekka, der gør sig bemærket med sin spontanitet og sit farverige tøj. Desuden lægger hun ikke skjul på, at hun er forelsket i ham. De er dog langt fra enige om alt, og da den mystiske Silvíu dukker op, bliver det afgørende for deres forhold.
“Jord, giv mig vinger” er en ungdomsroman om at finde sit ståsted i livet. Uden at vide det, hjælper Rebekka og Mihai hinanden med at blive klogere på, hvor de hver især står i en mangfoldig verden fuld af muligheder. Undervejs må de genoverveje hver deres idealer, tro og seksualitet.

Bogen er illustreret af Ida Taarsted Clausen, der allerede som 16-årig udviser et imponerende talent.

92 sider, hæftet.

Bogen er udgivet med støtte fra VELUX FONDEN.

Bogen fås også som e- og lydbog.

Læs mere om Bente Høegh og hendes forfatterskab her.

“Jord, giv mig vinger” koster 159,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Jakob Brønnum: Fortællinger fra undergrunden. Lydbog indlæst af Egil Hvid-Olsen.

Claus Lembourn: Dreng i krig med alle. Erindringer om en familie under Besættelsen

Jakob Brønnum: Kvinden under isen – kriminalroman

Jakob Brønnums ”Fortællinger fra undergrunden” beskriver med en ofte skarp satire forskellige hierarkier og magtsfærer og den undertrykkelse, de kan føre med sig. Det er “fortællinger, som på en gang er letlæste og samtidig giver masser af stof til eftertanke. Alle fortællingerne rummer humor og behandler eksistentielle sider af tilværelsen samt magtstrukturer i samfundet, herunder særligt manderollen. Der sættes fokus på hvorfor vi er her, hvad der motiverer og begrænser os og hvor grænsen for normalitet og mening går … Vi møder hjulets opfinder, som konkurrerer med sin nabo om at opnå størst velstand, en gruppe rumrejsende i et andet solsystem, og en jæger på ræve- og ulvejagt…” (Bibliotekernes lektørudtalelse). Fortællingernes tema taget i betragtning, er det ikke tilfældigt, at Kafkas Josef K. genoplives i punktfortællingen ”Josef i hullet”.
”Fortællinger fra undergrunden” udkom i 2016 på Forlaget Nemo, men er nu udgivet som lydbog af Forlaget Læselyst.
Forside: ”Kan en blind lede en blind?”, detalje fra Erik Hagens’ ”EsbjergEvangeliet”, 2003-2005. Foto: Poul Madsen.

Bogen kan streames på bla. bibliotekernes eReolen.

“Claus Lembourn er en erfaren herre med ni bøger i bagagen”, udtaler Læselysts forlægger Egil Hvid-Olsen. “Lembourns særlige poetiske prosa, som han både benytter til at beskrive voldsomme dramaer og skrøbelige møder mellem mennesker, er så gribende, at forlaget straks greb chancen for at udgive hans erindringer, da den bød sig. Det er ikke erindringer i traditionel forstand, men en beskrivelse af dagliglivet under besættelsen samt de etiske spændingsfelter, denne ridsede alt for tydeligt op, særligt for en lille dreng, der havde svært ved at finde sig til rette i livet.”

I “Dreng i krig med alle” fortæller Lembourn om sin tyske og aldrig tilfredse mor, sin konfliktsky og dog modige far, sin storebror, Hans Jørgen, der blev fængslet for antinazistisk propaganda og siden blev kendt som forfatter og folketingsmedlem. Og så fortæller han ikke mindst om sin elskede barnepige, der gik i byen med repræsentanter for besættelsesmagten.

“Det helt særlige ved bogen er, at den er så forunderlig aktuel, siger Egil Hvid-Olsen. “De dilemmaer, den berør, – f.eks. om, hvordan vi mennesker ser på og bedømmer hinanden – er mærkeligt nok nogle, vi lever i den dag i dag, selvom besættelsen for længst er overstået. Således har Lembourn skrevet en lille, men vægtig bog om at tage ansvar for sit eget og andres liv.”

“Dreng i krig med alle. Erindringer om en familie under Besættelsen” udkom d. 1. september 2021.

Udgivelsen er støttet af VELUX FONDEN.

93 sider, hardback.

Bogen fås også som e- og lydbog.

“Dreng i krig med alle” er særdeles rosende anmeldt på “Den Smalle Bog”.

Bogrummet.dk har givet “Dreng i krig med alle” 4 ud af 5 stjerner. Læs anmeldelsen her.

Klik her for at se en kort video om “Dreng i krig med alle”.

“Dreng i krig med alle” koster 249,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

En eksplosion i nabohuset til en rockerborg, en lejlighed under observation, et kvindelig under isen i den lokale sø, og en retsmediciner, der er forhindret i at møde op på gerningsstedet, så efterforskningen står i stampe. Dette er nogle af elementerne i det mysterium, som kriminalkommissær Tobias Isaksen og hans hold af efterforskere skal forsøge at løse. Sagens tråde spreder sig i vidt forskellige retninger, og Tobias Isaksen forsøger i et kaotisk tankespil at samle dem, så han kan skabe et overblik. Hvem myrdede kvinden under isen, og hvorfor?

”Kvinden under isen” har fokus på opklaringen og de samfundsmæssige forhold, der ligger bag forbrydelserne.

Jakob Brønnum har skrevet i omegnen af 40 bøger i vidt forskellige genrer. ”Kvinden under isen” er hans første egentlige kriminalroman, der blandt andet er inspireret af Sjöwall og Wahlöös krimiklassikere.

Bogen er illustreret med vignetter af Michael Løhde Andersen.

“Kvinden under isen” udkom d. 16. august 2021.t.

“Klamme kys og kærlighed” udkom d. 1. juni 2021.

390 sider, hæftet.

Bogen fås også som e- og lydbog.

Man kan læse mere om bogen på “Kvinden under isen er positivt anmeldt i “Bogvægten” og “POV International” og krimisiden.dk.

“Kvinden under isen” koster 249,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Egil Hvid-Olsen og Jette Simonsen: Klamme kys og kærlighed

Det er klamt at kysse, synes Ida og Sejr.

På den anden side må Sejrs forældre gerne kysse lidt mere. Så ved han, at de kan lide hinanden.

Idas mødre kysser hele tiden. Det synes Sejr er sært. To damer kan da ikke kysse hinanden! Sejr bliver inviteret med i kirken, da Idas mødre bliver gift. Og måske er det alligevel ikke så sært, at de kysser hinanden…

”Klamme kys og kærlighed” er Egil Hvid-Olsens femte bog. Han skriver både for børn og for voksne, både fag- og skønlitterært. Ud over at være forfatter er Egil også præst.

Jette Simonsen har illustreret bogen. Hun har altid elsket at tegne og er derfor også uddannet grafiker. “Klamme kys og kærlighed” er den anden bog, Jette har illustreret.

“Klamme kys og kærlighed” udkom d. 1. juni 2021.

28 sider, hardback.

Bogen fås også som e- og lydbog.

Man kan læse mere om bogen på Egils forfatterhjemmeside: www.hvid-olsen.dk

Jydske Vestkysten har bragt en fin artikel (8.6.2021) om illustrator Jette Simonsens arbejde med bogen: Læs artiklen.

“Klamme Kys og kærlighed” er blevet positivt anmeldt på “Bogrummet.dk”, “Den Smalle Bog”, “Skriv for livet” og “Æseløre.dk”.

I Præsteforeningens Blad 26. november 2021, nr. 47, skriver Michael Rønne Rasmussen bl.a.:
“Så enkelt og ukompliceret kan det gøres, hvis man vil tale med børn om, at kys og kærlighed mellem to voksne af samme køn ikke behøver at være et overvældende problem.”
&
“…for dem, der synes at kærlighed og kys er OK mellem alle slags prinser og prinsesser, er det en lille perle af en bog, som hermed får et godt ord med på vejen.”

Her er en kort video, hvor forfatter Egil Hvid-Olsen fortæller om sin bog: Intro.

“Klamme kys og kærlighed” koster 135 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk