“Engle uden grænser – fragmenter af håb” af Niels Johansen

Jeg tror på engle
engle uden grænser
forklædt som læger
sygeplejersker
nødhjælpsarbejdere
brandmænd i helvedes forgård
Med deres nærvær råber de til os
det nytter

I ”Engle uden grænser” undersøger digter, forfatter, billedmager og pastor emeritus Niels Johansen, hvad ordet ”engel” kan dække over.
Engle forstås traditionelt som himmelske budbringere, men de er i mindst lige så høj grad mennesker, som efterlader et positivt aftryk; mennesker, der er med til at forme os.
Undervejs kommer Niels Johansen ind på temaer som kamp, bøn, tro, håb, velsignelse og fred. Han gør det i form af både prosa og lyrik. Undervejs kan man bl.a. læse om Mormors dyne, der var udstoppet med hele høns, om Vorherres briller og om bedetæppet i bus 150S

“Niels Johansens bog om engle er et dejligt, levende mylder af erfaringer om de budbringere, der i forskellig skikkelse kaster lys, glæde og trøst ind i andre menneskers liv.
Disse engle med og uden vinger kommer i mange former, sommetider vingeskudte og bringer vidnesbyrd om en bedre verden.
Bogen er dansende let tilgængelig med smukke og kildefriske erindringsglimt, bedst at indtage som små godbidder.”
Inger og Arne Mårup,
læsehest og sognepræst, Hjerting

“Engle uden grænser – fragmenter af håb” er smukt illustreret af stemningsfulde fotografier.

“Der er mange gode ting i den lille bog”, skriver Birte Strandby fra bogvægten.dk. Hele anmeldelsen kan læses her.

Bogen koster 299,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved et at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

“Den politiske vinkel” af Jakob Brønnum

Et lig dukker op i en have i et sommerhusområde på Holbækegnen. Politiet står helt på bar bund. Det viser sig kun at være begyndelsen. I “Den politiske vinkel” konfronteres kriminalkommissær Tobias Isaksen og hans medarbejdere med en serie af forbrydelser, der trækker tråde til den politiske top på Christiansborg og videre langt ud i verden.

“Den politiske vinkel” er andet bind i serien om kriminalkommissær Tobias Isaksen. For to år siden udkom Jakob Brønnums første krimi, ”Kvinden under isen”. “Den politiske vinkel” kan læses uafhængigt af denne.

“Den politiske vinkel” er illustreret med vignetter af Michael Løhde Andersen, der har arbejdet professionelt med kunst og illustrationer siden 2005.

“Den politiske vinkel” koster 279,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved et at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Bogen findes også som e- og lydbog.

Min dør står åben til evigheden

“Min dør står åben til evigheden” af Claus Grymer

I ”Min dør står åben til evigheden” skriver Claus Grymer om at have kræft. Han skriver om sygdommens barske realiteter, men også om de døre, som sygdommen åbner, hvorved der kastes et helt nyt lys ind over livet.

”Kræften er i mig. Det samme er min længsel efter livet. Døden søger mig. Også med sit lys. Allerede nu har mine dage det i sig. Og ind imellem – trods sygdommen – blinker glæden som en stjerne i mit mørke. Min fjerne og nære fortrolige. Jeg hvisker til den om natten. Hvisker til Gud.”

Et udvalg af billedkunstner Maja Lisa Engelhardts værker ledsager teksten i ”Min dør står åben til evigheden”. Forsidebilledet er også af Engelhardt.

“Min dør står åben til evigheden” er en selvstændig fortsættelse af den stærkt anmelderroste “Ad snoede veje – Om at finde hjem”.

“Min dør står åben til evigheden” koster 224,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Steffen Gordon Nielsen fra DBC har skrevet en særdeles rosende lektørudtalelse om “Min dør står åben til evigheden”. Han skriver bla.:
“Tonen er melankolsk og reflekterende, men stadig livsbekræftende og gribende, når Grymer åbenhjertigt fortæller om sin sygdom og tro.”

Et andet sted i udtalelsen skriver han: “For læsere af eksistentielle livsbetragtninger eller dem som er ramt af alvorlig sygdom.”

I “Udfordringen” skriver Kirsten Krog i sin anmeldelse af “Min dør stå åben til evigheden” bl.a.: “Det sker en enkelt gang imellem, at jeg læser en bog, der virkelig berører mig. Ikke bare en bog med et smukt sprog, en god handling eller gode pointer, men én, der rammer de dybeste strenge i mig og sætter ord på noget, jeg ikke selv har ord for. Claus Grymers nye bog ”Min dør står åben til evigheden” er én af dem.” Anmeldelsen slutter med ordene: “En anmeldelse formår ikke at yde denne bog fuld retfærdighed. Den må læses!”

Hele anmeldelsen kan læses her.

“Skurke, helte og Gud – En genfortælling af Bibelens historier for alle mellem 8 og 108 år” af Egil Hvid-Olsen

“Skurke, helte og Gud” udkom første gang i 2014, men er nu blevet set efter i sømmene. Resultatet er en luksusudgave på 593 sider i hardback, en mere læsevenlig tekst og opsætning. Desuden har illustrator Michael Løhde Andersen suppleret med lidt flere illustrationer.

Da bogen udkom første gang, fik den særdeles pæne ord med på vejen.

I Kristeligt Dagblad skrev Doris Ottesen bl.a.: “Egil Hvid-Olsen fortæller virkelig godt. Sproget flyder livligt og mundret og med humor, og når det drejer sig om Det Nye Testamentes fortællinger, er det en sand fornøjelse at være med. Egil Hvid-Olsen skriver, som der er tradition for i bibelhistorier, de fire evangelier sammen til én historie, og det gør han aldeles glimrende med meget få væsentlige udeladelser.

Dertil kommer, at Egil Hvid-Olsen, ud over de forklarende kommentarer, som også fandtes i den gammeltestamentlige tekst, her i langt højere grad tillader sig at fortolke teksten, forkynde ganske enkelt, og det gør han særdeles overbevisende, og netop som det skal gøres til større børn som for eksempel konfirmander.”

Hele anmeldelsen kan læses her.

I Dansk Kirketidende (maj 2014) skrev Liselotte Larsen bl.a.: “Egil Hvid-Olsen fortæller bibelhistorie så det er svært ikke liiige at læse et kapitel mere. Skurke, helte og Gud er en veloplagt tour-de-bibel hvor læseren bliver holdt lige tilpas i hånden til, at det fungerer både for voksne, der kender de fleste highlights på forhånd og som højtlæsning inden sengetid … Det er medrivende og fungerer.”

I Kirken Underviser, 4/2014, skrev Charlotte Chammon bl.a.: “‘Skurke, helte og Gud’ er helt klart en bog, som hos mig vil blive taget ned af reolen igen i flere sammenhænge, både til børn, voksne og dem derimellem.”

Ole Laursen skrev i sin lektørudtalelse til DBC bl.a., at Egil Hvid-Olsens arbejde med bogen “… har resulteret i en velfortalt samling af kendte og langt mindre kendte bibelhistorier. Hans sprog, som hverken er for højtideligt eller forfladigende, bidrager væsentligt til at levendegøre Bibelens historier ved fx at udfolde personernes følelser mere, end det er tilfældet i de ofte lidt tørre beskrivelser i selve Bibelen.” Laursen vurderer, at bogen “… primært vil finde anvendelse til højtlæsning af bogens passager for børn fra 8 år. Kan selvlæses fra ca. 10 år, men de velfortalte genfortællinger vil faktisk også kunne tiltale voksne læsere, som ønsker en lettere tilgængelig tekst end selve Bibelen.”

“Overordnet følger Hvid-Olsen meget fint selve fortællingernes bibelske ramme. Endda helt ned i detaljer som fx tal, navne og steder, men også selve historiernes grundrids. Inden for rammen af de enkelte historier er sproget meget børnevenligt, veloplagt, lidt muntert, så alle kan være med.”
Sådan skriver Edith Theis-Nielsen i “Udfordringen”, der anbefaler “Skurke, helte og Gud” “som en appetitvækker til at læse selve Bibelen.”
Hele anmeldelsen kan læses her.

Sognepræst Lene Skov Opsahl skriver bl.a. således i sin anmeldelse af bogen i “Præsteforeningens Blad”: “Egil Hvid-Olsen fortæller på nudansk med fantasi, humor og indlevelse i den oprindelige fortælling og tegner et helhedsbillede af Bibelen […] Han har sin læser for øje, så vedkommende er med hele vejen.”

“Skurke, helte og Gud” koster 274,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Bogen findes også som e- og lydbog.

“Langs murene” – en roman af Claus Lembourn om modstandskampen i Danmark under den tyske besættelse

Det er is-vinteren 1944-45. Carl er kurér for modstands-bevægelsen, men ingen ved det. Og hans mor skælder ham ud som altid. Han går i 2.g. Har pistol, men har aldrig skudt med den.
Så han er ikke et ægte mandfolk.
Carl vil være rigtig sabotør med krudtslam i løbet. Så piger ikke bare ser lige igennem ham. En vinter lang og mørk og hård. Begge hænder om pistolen, Carl!
Tyskerkroppe går i knæ og vælter. Det er ikke mord. Han lusker langs murene. Det er ikke fejt. Kammerater falder. Ikke fordi han svigter.
Men det koster alligevel dyrt at blive et ægte krigs-mandfolk.

LANGS MURENE er en roman for voksne om at være ung i en verden, hvor overgangen fra barn til voksen er papirstynd.
Modstandskampen forvandler drenge til mænd. Nogle gange afgør et skud, om man er det ene eller det andet.
Stående overfor en besættelsesmagt bliver moralen meget enkel. Fjendens død er en nødvendighed, hvis man selv bliver truet.
Parallelt med kampen er der andet, der presser sig på: poesi, kærlighed og sex. Kort sagt: behovet for at leve.

148 sider, hardback

Claus Henriksen har skrevet en særdeles rosende anmeldelse af “Langs murene” i bogblogger.dk. Anmeldelsen kan læses her.

Bjarne Gregersen har skrevet en fin anmeldelse af “Langs Murene” i Bogvægten.dk. Anmeldelsen kan læses her.

Man må ikke citere særlig meget fra bibliotekernes lektørudtalelser, men denne sætning fra DBC-lektør Mette Balle Christensens udtalelse om “Langs murene” må og skal deles:
“Romanen beskriver fint en ung mands indre kamp for at blive taget alvorligt og anset som voksen.”

“Langs murene” koster 249,95 kr. og kan bestilles hos den lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Bogen findes også som e- og lydbog.

“Ad snoede veje – Om at finde hjem” – erindringsglimt og betragtninger af Claus Grymer. Med billeder af Maja Lisa Engelhardt

Livet er en gave, man er forpligtet på at værne om, hvad enten det er ens eget eller andres liv, det drejer sig om. Men livet går “Ad snoede veje”, og det er først i tilbageblik, at man for alvor kan se hvilke valg, der førte én ind i blindgyder eller ad unødvendige omveje. Meget kunne man have gjort bedre. Andet må man fyldes af taknemme-lighed over.
I “Ad snoede veje” ser Claus Grymer med en kompromisløs ærlighed tilbage på sit liv, men han ser også fremad mod det, der venter efter døden. Erindringsglimt og betragtninger over livet og døden flettes ind i hinanden og giver stof til eftertanke.

Jeg har selv oplevet det en enkelt gang. Samt hørt to andre berette om noget tilsvarende. Om hvordan en døende sendte en nærtstående det mest strålende smil, som vedkommende nogensinde havde modtaget af sin elskede. I alle tre tilfælde var det den sidste kontakt mellem dem. Den efterfølgende sorg havde i sig den største lykke … Hvad skal vi udlede af dette? Vi skal huske, at smilet var der. Og at vi også i mørket lever i den lyse forventningstid.

95 sider, hardback

Bente Bramming, der er hospicepræst i Esbjerg, har skrevet følgende om Claus Grymers “Ad snoede veje”:

“Det er en stor læseoplevelse, har nærmest ikke kunne lægge bogen fra mig her til morgen. Der er mange overraskende pointer, stor ærlighed, underfundighed og længsel i Grymers fragmenter. Med skønhed og styrke udtrykker Maja Lisa Engelhardts billeder Grymers anliggende og gør det til et fælles anliggende: længslen efter at finde hjem – at lade Guds vilje ske. Jeg glæder mig til at bringe bogen ind på hospice.”

Tidligere biskop Steen Skovsgaard skriver i sin anmeldelse i Kristeligt Dagblad d. 10. juni 2023, at bogen er “…meget mere end erindringer. Det er en tankemættet, smertefuld og frydefuld bog…”
Desuden slår han fast, at “Bogen, som er illustreret af Maja Lisa Engelhardts udtryksfulde pensel, rummer et væld af livskloge og ærlige tanker om livets skrøbelighed, om svigt, synd, dom, vantro, men også om håb og tro.”

I POV.International har forfatter Egon Clausen skrevet en meget præcis omtale af Claus Grymers “Ad snoede veje”.
Clausen skriver blandt andet:
“Ingen bør være i tvivl: Claus Grymer har en fremragende pen. Der er perler i den bog.” Og lidt senere: “Bogen passer ind i en niche i dansk litteratur. Den kan hjælpe med at udfylde et tomrum i vores viden om os selv.”
Læs hele omtalen her:

https://pov.international/claus-grymers-personlige-bog-om-tro-hjemve-gud

På forfatter Peter Mouritzens facebookblog “Det læsende pindsvin” skriver han bl.a. således om “Ad snoede veje”: “Der er tungsindighed og sortsyn i bogen, for Grymer er ikke en mand med operette-sind. Hans tunge sind har dog også givet ham den gode tyngde, som vi som læsere af hans bøger og artikler i Kristeligt Dagblad har haft glæde af. Han ved noget.”

I DBC-lektør Steffen Gordon Nielsens udtalelse sammenlignes “Ad snoede veje” med værker af Søren Ulrik Thomsen og Klaus Rifbjerg.
Der må kun citeres ganske lidt fra bibliotekernes lektørudtalelser, så vi nøjes med dette: “Ærlige erindringer, skrevet i en reflekterende og let melankolsk tone. Der er tale om nogle livskloge betragtninger, hvor man tydeligt mærker personen bag. Stilen er poetisk og personlig […]”

Kirsten Krog fra “Udfordringen” kommer bl.a. ind på Claus Grymers kompromisløse selvopgør, men, skriver Krog, “det er dog ikke kun mørket i forfatteren selv, som får lyset til at stå så klart for ham. Også verdens mørke, som vi i disse år oplever intensiveres, kan blive det bagtæppe, hvorpå vi klarere ser håbet stråle: ”Håbløsheden overgås kun af håbet. Aldrig har det lyst mere klart end nu i dette stadig tættere mørke i verden” (s. 66).”
Hele anmeldelsen kan læses her.

“Ad snoede veje” koster 199,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Bogen findes også som e- og lydbog.

”Klimarejsen”
– en krimi for børn, skrevet af Georg Græsholt
Illustreret af Michael Pedersen

Så er det nu, tænker hun. Og svinger sig ud af døren og videre op på udliggeren. Hun står et øjeblik helt stille for at indstille sig på farten. Så sætter hun i løb ud mod enden af kranens lange arm. Der er langt ned. Men på en mærkelig måde føler hun sig mere i sikkerhed herude end i førerhuset, nu hvor de to andre er på vej …

Katrine vinder sammen med sine kammerater i 5. klasse en konkurrence i klimaopfindelser. Præmien skulle have været en klima-ekspedition i elbus rundt i Sverige, Norge og Finland. Men den nye regering er mere optaget af at passe på pengene end på klimaet og sender i stedet børnene på en billigrejse til Cypern. Det kommer der en noget anderledes tur ud af.

“Klimarejsen” er en aktuel krimi for børn i alle aldre – om klima, krig, børneslaveri, rejsefeber og meget andet.

Georg Græsholt har udgivet tre andre bøger i samme serie som Klimarejsen. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.

Læs Birte Strandbys anmeldelse af “Klimarejsen” i Bogvægten.dk her.

Se er reklamevideo om “Klimarejsen” her.

“Klimarejsen” koster 199,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Bogen findes også som e- og lydbog.

“Det er spændende fortalt uden at blive for uhyggeligt, da tonen er holdt let og sjov.” Sådan skriver Bente Høegh i sin anmeldelse af Georg Græsholts børnekrimi “Klimarejsen”. Hun fortsætter: “Bogen vil først og fremmest være spændende og underholdende, men bringer på en naturlig måde både facts om Cypern, udregning af CO2-regnskab m.m. og om følelser ved skilsmisse og forskelle på at bo i storby og landsby. Og den er ikke uden holdninger.”
Bente Høegh konkluderer, at “det en anbefalelsesværdig, positiv og letlæst bog med dejlig stor typografi. Den kan formentlig fange mange også ikke så læseinteresserede børn.”
Anmeldelsen kan læses her i sin helhed.

Vestenvind, essays af Egon Clausen. Illustreret af forfatteren.

”Vestenvind” begynder med en rejse fra Charlottenlund til landets vestlige udkant, men det er ikke en rejse fra centrum til periferi, for hver egn har sit eget centrum og sin egen historie. Nogle af disse historier støder man på i denne bog, hvor Egon Clausen vandrer i klitterne ved Vesterhavet, kører med lokalbanen til Esbjerg, ser vældige vindmølleparker, storlandbrug og landsbyer tømt for liv, men bogen fortæller også om en vestjyde i de litterære cirkler i København, hvor der kæmpes indædt om at blive anerkendt, og det går ikke altid lige pænt for sig. Bogen er rigt illustreret med tegninger og akvareller fra Egon Clausens egen hånd. Gennem alle tekster og tegninger går en bærebølge af kærlighed til landet og til de mennesker, der bor i det. Det er på mange måder en usædvanlig bog. Den er letlæseligt, sprælsk, munter og meget seriøs. Og så er den tilmed smuk.

212 sider, hardback.

Jens Raahauge har anmeldt Vestenvind på Folkeskolen.dk. Læs anmeldelsen her.

Ved at klikke her kan man se en samtale mellem Egon Clausen og bogens forlægger

I en anmeldelse i Kristeligt Dagblad d. 22. marts skrive Claus Grymer bl.a.: “Egon Clausen fremhæver ikke sin fortidige hjemstavn [Hemmet i Vestjylland] på bekostning af sin nuværende [Charlottenlund]. Han er ikke nostalgiker, men realist. Det er et træk, der går gennem hele bogen.” Senere uddyber Grymer: “Bogens komposition er ret vidtfavnende – med eksempler på forfatteren som spids debattør. Det, der for alvor gør bogen vedkommende, er dog de tekster, hvor vi kommer tættest på hans personlige vestjyske relationer.”
Et sidste citat handler om Clausens lidt over 40 illustrationer: “Hans talent inden for dette felt er oplagt.”

I Maria Louise Elgård Rasmussens lektørudtalelse fra DBC skriver hun bl.a. dette om “Vestenvind”: “Forfatteren sender bredsider mod det moderne industrilandbrug, mod politikere, mod kultureliten og mod tidernes hastige skiften. Dette sker i en humoristisk-alvorlig tone, der veksler mellem causeri og harceleren.”

Dagbladet Ringkøbing-Skjern har interviewet Egon Clausen om “Vestenvind”. Artiklen kan læses her.

TV-Vestjylland har lavet en udsendelsesserie, der berører emner, som Clausens nye bog, “Vestenvind”, også handler om. I det sidste afsnit kommer Clausen ind på selve bogen.
Hvis man ikke vil sidde foran skærmen, kan man sagtens lytte til filmene som til en podcast. Klik her for at se serien.

Bloggen gylle.dk bringer et af de mange essays i Egon Clausens rigt illustrerede samling “Vestenvind”. Læs med her: https://gylle.dk/der-skal-igen-vaere-dejligt-ude-paa-landet/

“Vestenvind” koster 299,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Bogen findes også som e- og lydbog.

Fra Kanten om kernen, redigeret af Charlotte Locht, Mette Hvid-Olsen, Mie Faarkrog og Susanne Østbjerg Kargo. Udgivet i samarbejde med Ribe Stift.

67 præster i Ribe stift har med afsæt i hver sin søn- eller helligdagstekst skrevet en refleksion, som tager afsæt i noget lokalt, f.eks. et kunstværk,
en historie eller et menneske. På den måde bringes læseren rundt i Ribe stift og får indblik i de mange sjove, spændende og tankevækkende
fortællinger, som kirkerne og sognene indeholder. Desuden beskæftiger refleksionerne sig med tvivl og tro, fortvivlelse og kærlighed, opgivelse og håb, modgang og medgang, ensomhed og fællesskab.
“Fra kanten om kernen” er en rigt illustreret bog til den læser, der gerne vil inspireres til et besøg i en af kirkerne, eller bare vil læse en kort udlægning af dagens tekst, samt til den præst, der mangler inspiration til næste prædiken.
Fra kanten om kernen” er skrevet fra det, der er blevet kaldt udkanten af Danmark, om den kerne, der ikke er betinget af, hvor man bor og lever.

159 sider, hardback.

Birthe Rønn Hornbech slutter sin anmeldelse af bogen med disse ord: “Tilbage er der kun at sige ja og amen, og anbefale bogen til læsning i hele sin udstrækning. En glimrende julegave.” Læs hele anmeldelsen her.

“Fra kanten om kernen” koster 249,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Mette og Egil Hvid-Olsen: Englekor og stjernespor. Bibelens juleevangelier genfortalt på rim. Illustreret af Jette Simonsen. Billed- og højtlæsningsbog.

To historier i én bog. Det er, hvad du får i “Englekor og stjernespor”. I Bibelen findes der nemlig to historier om julenat, da Jesus blev født. Den ene historie findes
i Lukasevangeliet, den anden i Matthæusevangeliet.
I “Englekor og stjernespor” har Mette og Egil Hvid-Olsen genfortalt de to gamle historier på rim, så de bliver sjove og hyggelige at få læst højt, selvom særligt den sidste fortælling er lidt barsk.
“Englekor og stjernespor” er en rigtig julebog!

46 sider. Hardback.

Iben Højholdt, der anmelder bøger på Facebook, Instagram og Goodreads skriver i sin anmeldelse af “Englekor og Stjernespor”: “Bogens 46 sider er fyldt med smukke ord og sætninger, nogle er skønne, andre uhyggelige, men alle holder sig til tæt til julens budskab.” Læs hele anmeldelsen her.

“Englekor og Stjernespor” koster 169,95 kr. og kan bestilles hos den lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Bogen findes også som e- og lydbog.

Jakob Brønnum: Fristelsen. 1. bind i serien Bibel & Kultur. Fagbog

Fristelsen i ørkenen er en af de mest kendte bibeltekster. Det er scenen, hvor Satan – gennem et dybde-psykologisk forhør med alvorligt eksistentielle overtoner – forsøger at få Jesus til at opgive sit forehavende som verdens frelser og tilbede ham i stedet.
I bogen Fristelsen går Jakob Brønnum i dybden med tekstens 11 korte bibelvers og viser, hvordan Fristelsen i ørkenen har påvirket vores livsforståelse på flere områder. Bogen fastholder tekstens drama, der dybest set handler om verdensherredømmet, og den analyserer Satan som en superskurk – ikke mindst gennem udblik til moderne og klassisk billedkunst, litteratur, film og musik.
Jakob Brønnum er cand. theol. og redaktør af Præsteforeningens Blad. Han har skrevet mere end 40 bøger. Han er repræsenteret i flere undervisningsantologier og hans forfatterskab har fået støtte fra bl.a. Statens Kunstfond. Han er oversat til bl.a. engelsk, norsk og serbisk.

Peter Holm Rasmussen, DBC, skriver i sin lektørudtalelse af bogen: “En sprænglærd gennemgang af en eviggyldig historie, der her får fornyet vitalitet … Det er formidling på højt niveau og elementært spændende.”

Kristen Skriver Frandsen har i “Præsteforeningens Blad” (30. juni 2023) anmeldt Jakob Brønnums bog “Fristelsen”. Skriver Frandsen skriver bl.a.: “Jeg kan varmt anbefale bogen. Den er et energisk forsøg på at formidle eksistentiel forståelse af tilværelsen ud fra bibelen i sin helhed, koncentreret omkring en enkelt fortælling. Den er medrivende skrevet, eksegetisk grundig og bredt orienterende om den kultur, som fortællingen har sat sine spor i.”

“Jeg har haft stor fornøjelse af at læse din bog om Fristelsen. Det er spændende at se de mange kontekster, du bringer de enkelte vers ind i. Det er ikke så tit, vi får bøger med grundig eksegese. Tak for det!”
Sådan har teolog og professor emiritus Kirsten Nielsen skrevet til Jakob Brønnum om hans bog “Fristelsen”. Tak til Kirsten Nielsen, fordi vi må citere hende.

124 sider, hæftet.

“Fristelsen” koster 169,95 kr. og kan bestilles hos den lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Bogen findes også som e- og lydbog.

Simon Talbo Linneberg Stubkjær: Samtaler med Gud. Kollekter til 1. og 2. tekstrække. Fagbog.

”Samtaler med Gud” er primært skrevet til brug i kirken. Hver gudstjeneste året rundt indledes med en indledningskollekt; en bøn, der åbner tilhørerens stemning mod de tekster, som er knyttet til dagen og derudover løfter en flig af sløret til det, som skal forkyndes i prædikenen.
”Samtaler med Gud” indeholder nye indledningskollekter til alle søn- og helligdage i en toårig periode; altså til både 1. og 2. tekstrække.
Simon Talbo Linneberg Stubkjær, der er sognepræst i Kalvslund, Obbekær og Sct. Catharinæ Kirke i Ribe, lader et ”vi” henvende sig til Gud i kollekterne. Vi’et er både individuelt og kollektivt. Det peger ikke på en bestemt menighed eller et bestemt individ, men skaber en umiddelbar genklang hos tilhørerne i enhver kirke.
Selvom ”Samtaler med Gud” er skrevet til gudstjenestelig brug, kan bogen også benyttes som en andagtsbog. Hvad enten man har planer om at gå i kirke eller ej, kan man hver søn- og helligdagsmorgen læse kollekten og dagens bibeltekster som en start, der giver eftertanke til resten af dagen.

138 sider, hardback.

“Samtaler med Gud” koster 249,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Claus Lembourn: Ildtid. Roman.

Claus Grymer: Havet og ingenting. Noveller.

Bente Høegh: Jord, giv mig vinger. En ungdomsbog.

Det nytter ikke at tage tre par underbukser på og gemme sig på et loft.

Den røde Hærs stålfingre lukker kvælertaget om Berlin. April 1945, forårssolen skinner, mens byen smuldrer under granatregn. Det er ildtid.

Romanens fire unge piger skal UD i tide. Med snedighed, mod og rå brutalitet, der chokerer dem selv, kæmper de sig væk fra Hitler-rigets dødsleje.

Og undervejs vokser menneskeligt overskud ud af pres. Skranker brydes. Stærke fællesskaber bliver vindere i krigslotteriets sidste timer.

Romanen har ingen kærlighedshistorie. Men den handler alligevel om kærlighed – skabt af kaos.

Lembourn har sit helt eget poetiske sprog, selv om det er barskt og råt, når en nation, et regime, en by går til grunde, og en håndfuld mennesker har den sultne russiske bjørn i hælene.
I korte, stakåndede glimt når “Ildtid” ud i alle kroge af byen fra beskyttelsesrum til ministerier, fra nazistiske selvbedragere til skræmte liberale, fra liderlige pampere til ruin-gravere.

”Ildtid” er en stærk historiefletning om desperation og håb midt i ødelæggelsernes inferno, gengivet så levende, at læseren kan smage støvet og mærke eksplosionernes pust igennem gaderne.

156 sider, hardback.

Bogen fås også som e- og lydbog.

“Ildtid” koster 249,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

“Ildtid” er blevet positiv anmeldt i Den Smalle Bog og i Bogblogger.dk. Anmeldelserne kan læses her og her.

”Hun nød at sprede latter. Det var, som om den atmosfære, hun skabte omkring sig, kaldte glæden frem. Den kom, fordi hun fik den til at føle sig hjemme. Sådan føltes det.”
Fra novellen ”Taknemmelighed”.

En mor, der skammer sig over sin søns stammen – en lykkelig mand, der ikke tør glæde sig – en selvudslettende teateranmelder – en besøgsven til en demensramt forfatter – en anden succesrig forfatter, der gør status over sit liv – et livstykke, der skaber glæde omkring sig – en sorgramt kvinde, der vover at gribe kærligheden igen.
Disse og flere andre personer møder læseren i Claus Grymers både sørgelige og smukke novellesamling om livets store udfordringer og gaver.

”Havet og ingenting” er illustreret af Lene Hygum, der har en fortid som psykolog, men nu bruger sin tid på at tegne og male.

150 sider, hæftet.

Bogen fås også som e- og lydbog.

“Øjenåbnere ind i de skjulte afkroge i læserens eget sind.”
Sådan beskriver Kirsten Krog novellerne i Claus Grymers “Havet og ingenting”. Overordnet skriver Krog således om samlingen: “Med en særegen indsigt i menneskesjælens krinkelkroge, med syn for detaljen og med en kunstnerisk mestring af sproget beskriver forfatteren, hvordan relationerne mellem mennesker er komplicerede og sommetider sårende men samtidig smukke og bevægende.” Hele anmeldelsen kan læses her.

Læs mere om Claus Grymer her.

“Havet og ingenting” koster 199,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

”Hun trænger sig ind i buskadset. Sniffer: der lugter af røg. Strømperne hænger fast, hun river sig løs. Et bål? Hun vil tættere på, men fanges af skarpe torne, som river hendes ben og får hende til at hænge uhjælpeligt fast.
I lyset fra en flamme ser hun et blodstribet ansigt.
Rebekka hører sig selv udstøde et skrig, inden hun besvimer.”

Rebekka fra Færøerne og Mihai fra Rumænien mødes i København. Mihai fascineres af Rebekka, der gør sig bemærket med sin spontanitet og sit farverige tøj. Desuden lægger hun ikke skjul på, at hun er forelsket i ham. De er dog langt fra enige om alt, og da den mystiske Silvíu dukker op, bliver det afgørende for deres forhold.
“Jord, giv mig vinger” er en ungdomsroman om at finde sit ståsted i livet. Uden at vide det, hjælper Rebekka og Mihai hinanden med at blive klogere på, hvor de hver især står i en mangfoldig verden fuld af muligheder. Undervejs må de genoverveje hver deres idealer, tro og seksualitet.

Bogen er illustreret af Ida Taarsted Clausen, der allerede som 16-årig udviser et imponerende talent.

92 sider, hæftet.

Bogen er udgivet med støtte fra VELUX FONDEN.

Bogen fås også som e- og lydbog.

Læs mere om Bente Høegh og hendes forfatterskab her.

“Jord, giv mig vinger” koster 159,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Læs Carina Wølcks flotte anmeldelse af “Jord, giv mig vinger” her.

Michael Svennevig roser “Jord, giv mig vinger” til skyerne i en anmeldelse, der kan læses her.

Lise Christensen, der er lærer på Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole, har udarbejdet undervisningsmateriale til Bente Høeghs ungdomsroman, og givet forlaget lov til at offentliggøre det. Materialet kan ses her.

Jakob Brønnum: Fortællinger fra undergrunden. Lydbog indlæst af Egil Hvid-Olsen.

Claus Lembourn: Dreng i krig med alle. Erindringer om en familie under Besættelsen

Jakob Brønnum: Kvinden under isen – kriminalroman

Jakob Brønnums ”Fortællinger fra undergrunden” beskriver med en ofte skarp satire forskellige hierarkier og magtsfærer og den undertrykkelse, de kan føre med sig. Det er “fortællinger, som på en gang er letlæste og samtidig giver masser af stof til eftertanke. Alle fortællingerne rummer humor og behandler eksistentielle sider af tilværelsen samt magtstrukturer i samfundet, herunder særligt manderollen. Der sættes fokus på hvorfor vi er her, hvad der motiverer og begrænser os og hvor grænsen for normalitet og mening går … Vi møder hjulets opfinder, som konkurrerer med sin nabo om at opnå størst velstand, en gruppe rumrejsende i et andet solsystem, og en jæger på ræve- og ulvejagt…” (Bibliotekernes lektørudtalelse). Fortællingernes tema taget i betragtning, er det ikke tilfældigt, at Kafkas Josef K. genoplives i punktfortællingen ”Josef i hullet”.
”Fortællinger fra undergrunden” udkom i 2016 på Forlaget Nemo, men er nu udgivet som lydbog af Forlaget Læselyst.
Forside: ”Kan en blind lede en blind?”, detalje fra Erik Hagens’ ”EsbjergEvangeliet”, 2003-2005. Foto: Poul Madsen.

Bogen kan streames på bla. bibliotekernes eReolen.

“Claus Lembourn er en erfaren herre med ni bøger i bagagen”, udtaler Læselysts forlægger Egil Hvid-Olsen. “Lembourns særlige poetiske prosa, som han både benytter til at beskrive voldsomme dramaer og skrøbelige møder mellem mennesker, er så gribende, at forlaget straks greb chancen for at udgive hans erindringer, da den bød sig. Det er ikke erindringer i traditionel forstand, men en beskrivelse af dagliglivet under besættelsen samt de etiske spændingsfelter, denne ridsede alt for tydeligt op, særligt for en lille dreng, der havde svært ved at finde sig til rette i livet.”

I “Dreng i krig med alle” fortæller Lembourn om sin tyske og aldrig tilfredse mor, sin konfliktsky og dog modige far, sin storebror, Hans Jørgen, der blev fængslet for antinazistisk propaganda og siden blev kendt som forfatter og folketingsmedlem. Og så fortæller han ikke mindst om sin elskede barnepige, der gik i byen med repræsentanter for besættelsesmagten.

“Det helt særlige ved bogen er, at den er så forunderlig aktuel, siger Egil Hvid-Olsen. “De dilemmaer, den berør, – f.eks. om, hvordan vi mennesker ser på og bedømmer hinanden – er mærkeligt nok nogle, vi lever i den dag i dag, selvom besættelsen for længst er overstået. Således har Lembourn skrevet en lille, men vægtig bog om at tage ansvar for sit eget og andres liv.”

“Dreng i krig med alle. Erindringer om en familie under Besættelsen” udkom d. 1. september 2021.

Udgivelsen er støttet af VELUX FONDEN.

193 sider, hardback.

Bogen fås også som e- og lydbog.

“Dreng i krig med alle” er særdeles rosende anmeldt på “Den Smalle Bog”.

Bogrummet.dk har givet “Dreng i krig med alle” 4 ud af 5 stjerner. Læs anmeldelsen her.

Klik her for at se en kort video om “Dreng i krig med alle”.

“Dreng i krig med alle” koster 249,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

En eksplosion i nabohuset til en rockerborg, en lejlighed under observation, et kvindelig under isen i den lokale sø, og en retsmediciner, der er forhindret i at møde op på gerningsstedet, så efterforskningen står i stampe. Dette er nogle af elementerne i det mysterium, som kriminalkommissær Tobias Isaksen og hans hold af efterforskere skal forsøge at løse. Sagens tråde spreder sig i vidt forskellige retninger, og Tobias Isaksen forsøger i et kaotisk tankespil at samle dem, så han kan skabe et overblik. Hvem myrdede kvinden under isen, og hvorfor?

”Kvinden under isen” har fokus på opklaringen og de samfundsmæssige forhold, der ligger bag forbrydelserne.

Jakob Brønnum har skrevet i omegnen af 40 bøger i vidt forskellige genrer. ”Kvinden under isen” er hans første egentlige kriminalroman, der blandt andet er inspireret af Sjöwall og Wahlöös krimiklassikere.

Bogen er illustreret med vignetter af Michael Løhde Andersen.

“Kvinden under isen” udkom d. 16. august 2021.

“Klamme kys og kærlighed” udkom d. 1. juni 2021.

390 sider, hæftet.

Bogen fås også som e- og lydbog.

“Kvinden under isen er positivt anmeldt i “Bogvægten” og “POV International” og krimisiden.dk.

“Kvinden under isen” koster 249,95 kr. og kan bestilles hos din lokale boghandler eller ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk

Egil Hvid-Olsen og Jette Simonsen: Klamme kys og kærlighed

Det er klamt at kysse, synes Ida og Sejr.

På den anden side må Sejrs forældre gerne kysse lidt mere. Så ved han, at de kan lide hinanden.

Idas mødre kysser hele tiden. Det synes Sejr er sært. To damer kan da ikke kysse hinanden! Sejr bliver inviteret med i kirken, da Idas mødre bliver gift. Og måske er det alligevel ikke så sært, at de kysser hinanden…

”Klamme kys og kærlighed” er Egil Hvid-Olsens femte bog. Han skriver både for børn og for voksne, både fag- og skønlitterært. Ud over at være forfatter er Egil også præst.

Jette Simonsen har illustreret bogen. Hun har altid elsket at tegne og er derfor også uddannet grafiker. “Klamme kys og kærlighed” er den anden bog, Jette har illustreret.

“Klamme kys og kærlighed” udkom d. 1. juni 2021.

28 sider, hardback.

Bogen fås også som e- og lydbog.

Man kan læse mere om bogen på Egils forfatterhjemmeside: www.hvid-olsen.dk

Jydske Vestkysten har bragt en fin artikel (8.6.2021) om illustrator Jette Simonsens arbejde med bogen: Læs artiklen.

“Klamme Kys og kærlighed” er blevet positivt anmeldt på “Bogrummet.dk”, “Den Smalle Bog”, “Skriv for livet” og “Æseløre.dk”.

I Præsteforeningens Blad 26. november 2021, nr. 47, skriver Michael Rønne Rasmussen bl.a.:
“Så enkelt og ukompliceret kan det gøres, hvis man vil tale med børn om, at kys og kærlighed mellem to voksne af samme køn ikke behøver at være et overvældende problem.”
&
“…for dem, der synes at kærlighed og kys er OK mellem alle slags prinser og prinsesser, er det en lille perle af en bog, som hermed får et godt ord med på vejen.”

Her er en kort video, hvor forfatter Egil Hvid-Olsen fortæller om sin bog: Intro.

“Klamme kys og kærlighed” koster 135 kr. inkl. forsendelse og kan bestilles hos forlaget ved at sende en mail til kontakt@forlagetlaeselyst.dk