På kant med Jesus – om EsbjergEvangeliet

150,00 kr.

Af Egil Hvid-Olsen

Denne bog sælges i kommission for forfatteren.

På kant med Jesus underkaster Erik Hagens’ store vægmaleri EsbjergEvangeliet et teologisk tolkning. Hagens selv har et kritisk forhold til traditionel kristendom. Han anser Jesus for at være et etisk forbillede – ikke en frelser. Dette har været med til at vække teolog, sognepræst og forfatter Egil Hvid-Olsens nysgerrighed overfor værket. Han har derfor kastet sig over EsbjergEvangeliet og dets mange finurlige, provokerende og anderledes bibelillustrationer. På den måde mødes traditionel teologi og genfortælling af bibelske historier med nutidig malerkunst og etiske problemstillinger.

Forfatterens grundtvigske folkekirkelige ståsted fremgår tydeligt at hans fortolkninger, men Hagens’ syn på kristendommen kommer også til udtryk. Derved opstår der en debat om nogle af de steder i Bibelen, der er illustreret i EsbjergEvangeliet.

Bogen er fuld af fotografier af Esbjerg-fotografen Poul Madsen. Den grafiske udseende er tilrettelagt af Erik Hagens.

Beskrivelse

I Præsteforeningens Blad 12/2014 skrev Mogens Jensen bl.a.:

“Bogen er i en vis forstand en samtalebog, idet forfatteren under skriveprocessen løbende har været i dialog med kunstneren, så dennes synspunkter også kommer til orde i bogen. Det er ligeledes Erik Hagens selv, der har forestået den grafiske udformning af bogen og udvalgt det righoldige billemateriale.

Hvid-Olsen understreger, at han vil tolke Esbjerg-Evangeliet teologisk. Det ses i bogens opbygning, som leder mine tanker hen på titlen på Regin Prenters dogmatik, Skabelse og Genløsning. Efter et kort indledningskapitel følger kapitler om 1) Skabelse og Syndefald, 2) Julen og Jesu Ungdom, 3) Påske og 4) Pinse. Bogen afsluttes med en kort omtale af en stor kirkeudsmykning i Skovlunde kirke, som Erik Hagens er i gang med.”

I novembernummeret 2013 af Magasinet Kunst anmeldte Ole Lindbo “På kant med Jesus”:

“Bogen er [et] godt eksempel på, hvordan kunsten kan gå ind i hverdagen – og på, hvordan kunstnere med mere utraditionelle holdninger kan gå i dialog med kristendommen…”

Anmeldelsen slutter med disse ord: “Stærkt underholdende bog, med mange gode billedeksempler fra Erik Hagens’ store mesterstykke.”

I Kunstmagasinet Janus 3/2013 skrev Jørn Houborg blandt andet:

“Forfatteren, Egil Hvid-Olsen er selv præst i folkekirken og fører med sikker hånd læseren igennem ‘Esbjerg Evangeliet’. Han er langt fra altid enig med Erik Hagens, men uenighed gør stærk!”

Yderligere information

Vægt 0,6 kg
Forfatter

Anmeldelser

Der er endnu ikke nogle anmeldelser.

Vær den første til at anmelde “På kant med Jesus – om EsbjergEvangeliet”

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *